Whatsapp
Tıkla Ara
E Ticaret Nedir - E Ticaret Modelleri Nelerdir
18 Nov
0

E Ticaret Nedir - E Ticaret Modelleri Nelerdir

Yazar : Opencart opencart Oku : 3268

İnternet kullanımıyla birlikte hayatımıza giren e-ticaret, elektronik ticaretin kısaltılmış halidir ve yalnızca yaptığınız alışverişlerden oluşmuyor. İnternet ortamında yapılan tüm ticareti ilişkilere e-ticaret denmektedir. 1995 yılında evlerimize girmeye başlayan internet ile kendimize yeni bir sanal dünya yarattık. Bugün iş ve finans dünyası başta olmak üzere, e-ticaret hemen her sektörde oldukça önemli bir yere geldi.

E-ticaret sayesinde kurduğunuz işletmeyi, dünyanın öbür ucuna kadar ulaştırabilirsiniz. Oluşturacağınız bir web sayfası ile ürünlerinizin satışını yapabilir, daha global bir şirkete sahip olabilirsiniz. Markalaşma sürecinde e-ticaret oldukça büyük bir rol oynar. Ayrıca internetten para kazanma dendiği zaman akla öncelikle e-ticaret gelir.

E TİCARET NEDİR

İnternet ortamında kişilerin belli sistemler aracılığıyla gerçek veya sanal ürün ve hizmetleri, para karşılığı alması işlemidir. Normal şartlarda yaptığınız alım işleminin, internete taşınmış versiyonu olarak da açıklayabiliriz. Televizyon reklamlarından da aşina olduğumuz gibi son derece popüler olan sanal mağazalar, e-ticareti tanımlamaktadır. Bilgi, ürün veya hizmet, e-ticaret kapsamında alınıp satılan değerlerdir. İşlemler de tamamen bilgisayar ağları kanalıyla gerçekleşmektedir.

E-ticaret yalnızca alışveriş değildir. Ürün, hizmet ve bilgiyle ilgili talebin yaratılmasıdır. Ticari kurum ve müşteriler arasındaki her türlü iletişimin bilgisayarlar aracılığıyla sağlanmasıdır. E-ticaret sayesinde aranan bilgi, ürün ve hizmete dünyanın hemen her yerine anında erişim imkanı sağlar. 7/24 açık olan hizmet sayesinde elektronik ortamda istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.


E-ticaret modellerinin gelişimi için 80’li yıllar kadar gidilebilir. Televizyon ve telefon üzerinden yapılan katalog satışlarını hatırlayanlar mutlaka vardır. Bu yöntemler de birer elektronik ticarettir. Elbette internetin sağladığı etkili ve yüksek potansiyeli sağlayamamışlardır. Teknolojik gelişmelerin 2000’li yıllarla her eve girmesi, e-ticaret potansiyelini de arttırmıştır.

Kullanılan teknoloji ve uygulamalar birbirine benzemesine rağmen 4 farklı e-ticaret modelinden bahsedilmektedir. İşletmeler arasında, işletme – tüketici arasında, işletme – devlet arasında ve tüketici – devlet arasında olmak üzere e-ticaret modelleri kullanılmaktadır. Bu modelleri biraz incelemek gerekirse;

E TİCARET MODELLERİ NELERDİR


B2B (İşletme – İşletme)

“Business to Business” denen bu e-ticaret modelinde, şirketten şirkete olan organizasyonlardır. Satın alının bilgi, ürün ve hizmet, yine satışa sunulmak için yapılıyorsa B2B olarak adlandırılır. Bu sistemi, toptancıdan mal alarak mağazasında satan bir işletmeye benzetebiliriz. Böyle bir sistemde, mağazalar ve toptancılar arasında bir sanal bağ kurulur. Daha sonra mağazalar, istediği stokta ürünü toptancıdan satın almak için sipariş verir ve belirlenen kriterler üzerinden alım – satım gerçekleşir. Şirketler arası ticarette e-ticaretin kullanımı, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin artmasında önemli bir yere sahiptir.

B2C (İşletme – Tüketici)

“Business to Consumer” denilen bu e-ticaret modelinde hedef, bireysel tüketicilerdir. Sizin online bir mağazadan yaptığınız alışveriş, B2C olarak tanımlanan modeldir. B2B’ye göre daha düşük bir ticaret hacmi vardır. Bunun nedenlerinin başında da internete hala güven duymayan bir kitle olması, bilgisayar kullanımının çalışma ortamı ile sınırlı kalması, e-ticaret hakkında bilgilendirmede yetersiz kalınması gösterilmektedir.

B2G (İşletme – Devlet)

“Business to Goverment” kelimelerinin kısaltılması olan ve işletmeler ile devlet arasında geçen ticareti tanımlayan modeldir. İşletmeler ile kamu kuruluşları arasında geçen ticareti işlemler, vergiler, gümrük işlemleri, istatistik ve izinler gibi genel olarak bilgi ve hizmet alışverişini kapsamaktadır. İşlemlerin elektronik ortamdan izlenmesi, düzenlenmesi, kamu ihalelerinin duyurulması gibi işlemler, B2G modelini oluşturmaktadır.

C2G (Tüketici – Devlet)

“Consumet to Goverment” kelimelerinin kısaltılması ve e-devlet olarak son yıllarda fazlaca duyduğumuz modeldir. Devlet bünyesinde bulunan kurumlar ve özel kesimle, elektronik ağlar vasıtasıyla yapılan e-devlet kavramıdır. Tüketiciler ile devlet işlerinin, elektronik ortama dönüştürülmesi sonucunda, sıra beklemeden işleminizi istediğiniz yerde online olarak bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Kamu kesiminin personel sayı ve yapısında dönüşüm, kırtasiye harcamalarında azalma, işlemlerin şeffaflığı ve yolsuzluğun önüne geçilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.

Ortama taşınan ticari işlemlerin birçok faydasını görmekteyiz. Yapacağınız motorlu taşıtlar vergisi için artık Vergi Dairesi’ne giderek uzun bir kuyruk beklemenize gerek yoktur. İnternetten kolayca bu ödemeleri yapabiliyor. Bu şekilde zamandan tasarruf etmiş oluyoruz. E-ticaret ve geleneksel ticaret arasındaki farkları şu şekilde sıralandırabiliriz:

  • E-ticaret, taraflar arasında interaktif olarak gerçekleşmektedir.
  • İşlemler için dünyaya açıklan bir kapıdır. Geleneksel ticaret çoğunlukla yereldir.
  • E-ticaret, yeni bir çalışma kültürü doğurmuştur ve internet kullanımının yaygınlaşmasına paralel gelişme göstermektedir.
  • Mesai saatlerinde değil, 7/24 işlem yapılmaktadır.
  • E-ticaret sayesinde ulaşılacak pazar payı daha büyüktür.
  • Güvenilirliği birçok yoldan kanıtlanmıştır ve gelişmeler devam etmektedir.
  • Bölgesel değil, ülkelerarası satış yapılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Yaz