Whatsapp
Tıkla Ara
Dünya’da E-Ticaretin Geçimişi Bugünü ve Yarını
18 Nov
0

Dünya’da E-Ticaretin Geçimişi Bugünü ve Yarını

Yazar : Opencart opencart Oku : 2342

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilgi teknolojileri de hızlı bir gelişim gösterdi. İnternetin hayatımıza girmesinden sonra başlı başına bir sektör halini alan E-ticarette bu gelişimden payını aldı ve hızlı bir şekilde büyüdü. Öyle ki bazı ülkelerde ana sektörlerden biri haline geldi. Dünya’da ki durgun ekonomik göstergelere rağmen e-ticaret sektörü yüksek bir ivme ile gelişimine devam ediyor. Bende bu yazıda Türkiye’de ve Dünya’da E-Ticaretin Dünü Bugünü ve Yarını hakkında bilgiler paylaşmak istiyorum.

Türkiye’de E-Ticaretin Dünü Bugünü ve Yarını

E-ticaret’in gelişimine ve büyümesine etki eden bir çok etmen bulunuyor. Bunların en başında nüfus büyüklüğü gelirken, internet kullanımı, ödeme sistemleri, lojistik gelişmişlik bu konuda öne çıkan noktalar olarak göze çarpıyor. Ülkemizin bu konuda çok avantajlı bir konumda olduğu söylersek yalan söylememiş oluruz. İnternet abonesi sayısının 19 milyon olduğu ülkemizde internet kullanıcı sayısı 50 milyona ulaşmış bulunuyor. 2011 Yılında 36 milyon internet kullanıcısına sahip Türkiye şu anki durumuyla Avrupa’nın 6.büyük internet nüfusuna sahip durumda. Bununla birlikte büyük ve genç bir nüfusa sahip olmamız yeniliklere ve yeni teknolojilere çok daha çabuk adapte olmamıza olanak tanıyor ve bu da E-Ticaret ve diğer bilgi teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesine ön ayak oluyor.

Ayrıca E-ticaret ’in gelişimi için elzem öneme sahip olan lojistik ve bankacılık sektörlerinin bir çok ülkeye göre ülkemizde daha gelişmiş olması bizi bir adım öne çıkartıyor. Bugün bir çok kargo firması 48 saat içerisinde kargoları bize teslim eder konuma gelmiş durumda. Ayrıca gelişmiş bir bankacılık sistemimiz var ve toplum olarak kredi kartını çok seviyoruz. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) son paylaştığı rakamlarda bunu doğrular nitelikte. Kredi kartı sayımız 53 milyon, banka kartı sayımız ise 80 milyona ulaşmış durumda. Neredeyse kişi başına 2 kart düşüyor.

Ülkemiz de online alış verişlerde en sık kullanılan yöntem kredi kartı olsa da bir çok ülke de farklı ödeme sistemlerinin öne çıktığını görmekteyiz. Örneğin Romanya’da kredi kartı güvenilir bulunmadığından ötürü yapılan online alış verişler genellikle kapıda ödeme sistemiyle gerçekleştiriliyor. Polonya’da ise kredi kartı kullanımı pek yaygın olmadığı için EFT / Havale daha sık kullanılan ödeme sistemi olarak karışımıza çıkıyor. Güney Afrika da ise gelişmiş bir bankacılık sisteminin olmaması Mobil Ödeme Sistemlerinin daha fazla gelişmesine neden olmuş ve online alış verişlerde en sık kullanılan ödeme sistemi olmasını sağlamış.

2011 yılı itibariyle Türkiye e-ticaret pazarında 22 milyar TL hacim sağladı. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen işlem sayısı ise yaklaşık 134 milyon iken Türk insanı kişi başı ortalama 164 TL değerinde online alış veriş gerçekleştirdi. 2007 Yılında 5 Milyar TL olan internet işlem hacmimiz, 2008 yılında 9 milyar liraya, 2009 yılında 10 milyar liraya, 2010 yılında 20 milyar liraya ve 2011 yılında 22 milyar liraya ulaştı. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) son paylaştığı rakamlarda ise 2012 yılının ilk 8 ayında gerçekleşen işlem hacmi 20 milyar lirayı bulmuş durumda.

Bu durum alış veriş ile birlikte bir çok sektöre de etki etmekte. 2011 yılında ülkemizde 360 milyon euro değerinde online reklam harcaması yapılırken, 2012 yılının ilk 6 ayında yapılan online reklam harcaması 200 milyon euro’yu buldu.

Dünya’da E-Ticaretin Dünü Bugünü ve Yarını

Dünyada ise büyüme hacmi ülkemizden farklı değil. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Brezilya ve Meksika gelişen pazarlar olarak göze çarpmakta. Global anlamda E-Ticaret hacmi 2011 yılında 900 milyar dolar iken, 2012 yılında bu rakamın 1 trilyon doları, 2013 yılında ise 1,6 trilyon doları aşması bekleniyor.

Amerika, 2010 yılında 167 milyar dolarlık E-Ticaret işlemi gerçekleştirdi. 2011 yılında bu rakam 194 milyar dolara çıkarken, 2012 yılında 224 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştirmesi bekleniyor. Aynı şekilde bu büyüme oranıyla Amerika’nın 2016 yılında 362 milyar dolar E-Ticaret hacmine sahip olacağı düşünülüyor.

Bu alanda en çarpıcı büyümeyi ise Çin gerçekleştirirken, 2016 yılında 3 trilyon dolar pazar hacmine ulaşması bekleniyor. Avrupa’nın ise 2016 yılında 230 milyar dolar işlem hacmine ulaşacağı varsayılıyor.

Ülkemizin online alış veriş hacmi, global e-ticaret verileriyle karşılaştırıldığında belki istenilen seviyede olmayabilir fakat bunu fırsata çevirmek bizim elimizde olduğunu düşünüyorum. Genç nüfusumuz ve gelişen ekonomimiz ile krizi fırsata çevirebileceğimiz inancındayım.

Yorumlar
Yorum Yaz